Homepage | Over Stal Hanswijk | Contact

Onze missie

Een goed, goed gebouwd sportpaard fokken is ons doel. We proberen dit na te streven met KWPN-paarden als basis, versterkt met Holstein bloed.

Dit alles aangevuld met een continue selectie op bouw, gezondheid en prestatie. Hiervoor hanteren we waar mogelijk KWPN criteria zoals de stamboekkeuring, het PROK-certificaat en de IBOP/EPTM aanlegtesten.

Bij de springpaarden doen we geen concessies aan beweging. Voor ons is een goed springpaard los in het lijf met goede basisgangen. Extreme specialisatie met verlies van beweging is voor ons een brug te ver.

Bij de dressuurpaarden zoeken we een mooi paard met een goed achterbeengebruik dat bergopwaarts gebouwd is. Ook hier houden we vast aan lossigheid en souplesse.


Lijnenteelt

In onze fokkerij maken we bij onze hengstenkeuze onder andere gebruik van lijnenteelt. Door middel van gerichte lijnenteelt kunnen gewenste eigenschappen stevig verankerd worden in de moederlijn.

Wij gebruiken hiervoor de tools binnen horsetelex.nl en roepen regelmatig de hulp in van externe adviseurs, zoals Jac Remijnse.


Mick Hanswijk

Mick Hanswijk is in het dagelijks leven mede-oprichter en CTO van het software bedrijf Rulecube. In die hoedanigheid is Mick dagelijks bezig met het optimaliseren van (veelal online) processen binnen verschillende domeinen, waaronder de financiele dienstverlening.

Binnen Stal Hanswijk houdt Mick zich voornamelijk bezig met de hengstenkeuze en de klantcontacten.


PaardenFokken .nl

Vanuit zijn IT-achtergrond heeft Mick in 2003 de website PaardenFokken.nl (het huidige HorseTelex) opgericht met als doel om de fokkerij van sportpaarden transparanter en inzichtelijker te maken. HorseTelex.nl is inmiddels een van de grootste websites op het gebied van paarden in Nederland. In 2011 heeft Mick zich uit de website teruggetrokken.

Wij gebruiken de website nog steeds dagelijks om dichterbij ons fokdoel te komen. horsetelex.nl heeft ons heel veel geleerd over bloedlijnen, hengstenkeuzes en prestatie binnen merrielijnen en is ook nu nog steeds onmisbaar.


Linda Hanswijk - Bingley

Linda heeft de dagelijkse leiding over onze fokkerij en het stalmanagement. Zij traint de jonge paarden aan de longe en onder het zadel.

De dressuurpaarden worden door Linda zelf uitgebracht tot aan Z2-niveau. Op dit moment worden Cimbria en Ciginia gereden.

Linda's achtergrond als dierenarts geeft haar een goed klinisch oog om ziektes en afwijkingen in een vroeg stadium op te sporen en ook complexe bevallingen tot een goed einde te brengen.

De springpaarden worden door ons bij professionele ruiters ondergebracht. De hengsten/ruinen worden vervolgens verkocht, de merries worden eventueel na hun sportcarriere als fokmerrie ingezet.